Enkelt att måla!
 • Frågor och svar

  Måla vägg, tak, panel eller köksluckor? Välkommen att ringa vår målarmästare så får du tips och råd för ett lyckat resultat. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om målning och oljning.  Lycka till med ditt målningsprojekt!

  Det finns fler tips än de som visas nedan. Skriv in ett sökord i rutan så listas relevanta frågor och svar (t.ex. ”måla tak”).

  Måla fasad

  Jag ska måla huset i sommar. Finns det några tips och råd som gör mitt jobb enklare och roligare?

  Målarmästaren svarar: Ett tips är att måla en sida helt färdig åt gången. På så sätt ser man snabbare det färdiga resultatet och kan glädjas åt det, och riskerar inte att missa vissa ytor. Vill man ta en paus är det också en fördel att en hel sida är helt avklarad, så kan man ta nästa del vid ett senare tillfälle. Ett annat tips är att alltid börja uppifrån och arbeta sig ner. Läs mer i målningsguiderna härintill och på förpackningen. Lycka till!

  Måla väggar inomhus

  Hur målar jag väggar inomhus?

  Målarmästaren svarar: Beroende på var du målar och vilken grad av glans du önskar erbjuder Landora olika typer av väggfärg. Alla med hög täckförmåga:

  - Landora Väggfärg 07 ger en sidenmatt yta och kan målas på tapet, gips, betong och puts. Finns i ett flertal färdigbrutna kulörer och alla är miljömärkta med Svanen. Kan torkas av med fuktig trasa.
  - Landora Väggfärg 20 ger en slitstark och tålig yta som är enkel att rengöra. Kan målas på tapet, gips, betong och puts. Även lämplig i kökstak.
  - Landora Kök o Bad ger en halvblank samt slitstark och tålig yta i utsatta utrymmen såsom tvättstugor, badrum och kökstak. Färgen bildar en tät färgfilm som förhindrar genomträngning av vatten. Tvättbar.

  Använd en bra roller med minst 18 cm rullängd (står oftast på förpackningen). Säkerställ att rollern inte tappar ludd genom att skölja den i vatten innan den används.

  Skydda golv, lister och fönster med maskeringstejp och golvskyddspapp. Tvätta av ytan med Landora Målartvätt och låt torka. Spackla och slipa för en jämn ytan och måla sedan uppe vid takvinkeln och nere vid golvlisten med en 50 eller 70 mm vinkelpensel. Avsluta med att måla två lager med Landora Väggfärg 7 eller 20. För målning med Landora Kök och Bad se Produktfaktablad här på hemsidan, eller förpackningen.

  Behöver du ta en paus? Stoppa pensel och roller i en plastpåse och pressa ur all luft, så kan du fortsätta måla sedan. Läs mer i målningsguiderna här intill och på förpackningen. Lycka till!

  Olja trädäck

  Hur får jag bästa resultat med träolja på mitt trädäck?

  Målarmästaren svarar: Nytt tryckimpregnerat trä bör sitta uppe ca två månader innan behandling med träolja. Om trädäcket är äldre än en säsong, eller är oljat sedan tidigare, bör underlaget rengöras före inoljning. Lägg på Landora Trallrent och vänta ca 30 minuter innan du tvättar däcket med exempelvis en skaftförsedd rotfruktsborste, samtidigt som du spolar med vatten. Det går bra att använda vanlig trädgårdsslang eller högtrycksspruta (använd med försiktighet för att skona träets fibrer). Låt däcket torka i 1-2 dagar och stryk på Landora Träolja på torrt underlag. Torka bort eventuell överflödig olja så undviker du att träet får mörka fläckar. Läs mer på förpackningen. Lycka till!

  Måla staket

  Jag ska måla staketet, hur gör jag och vilken färg ska jag använda?

  Målarmästaren svarar: Om staketet är nytt och obehandlat börja med ett lager Landora Grundolja. Var särskilt noggrann med att mätta allt ändträ. Vänta över natten och stryk sedan på ett lager Landora Trägrund. Låt torka ca ett dygn och avsluta med två strykningar Landora Oljefärg eller Oljefärg V. Om staketet är målat eller behandlat sedan tidigare ska man alltid tvätta först, förslagsvis med Landora Fasadtvätt. Skrapa sedan bort lösa partiklar och stryk på Landora Grundolja och Grundfärg (som ovan) på trärena ytor. Avsluta med ett eller två lager (beroende på den tidigare målningens skick) Landora Oljefärg eller Oljefärg V. Vi rekommenderar inte att man använder akrylatfärg på staket och andra ytor där träets samtliga ytor täcks av färgen (om inte ytan tidigare målats med akrylat). Läs mer i målningsguiderna här intill och på förpackningen. Lycka till!

 • Fråga målarmästaren

  Vad vill du ha svar på? Maila in din fråga här, vi svarar så snabbt vi kan (inom 24 h eller nästkommande helgfri vardag). Välkommen!

  Instruktionsfilmer

  Målarguider