Enkelt att måla!
 • Frågor och svar

  Måla vägg, tak, panel eller köksluckor? Välkommen att ringa vår målarmästare så får du tips och råd för ett lyckat resultat. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om målning och oljning.  Lycka till med ditt målningsprojekt!

  Det finns fler tips än de som visas nedan. Skriv in ett sökord i rutan så listas relevanta frågor och svar (t.ex. ”panel”).

  Måla fasad

  Jag ska måla huset i sommar. Finns det några tips och råd som gör mitt jobb enklare och roligare?

  Målarmästaren svarar: Ett tips är att måla en sida helt färdig åt gången. På så sätt ser man snabbare det färdiga resultatet och kan glädjas åt det, och riskerar inte att missa vissa ytor. Vill man ta en paus är det också en fördel att en hel sida är helt avklarad, så kan man ta nästa del vid ett senare tillfälle. Ett annat tips är att alltid börja uppifrån och arbeta sig ner. Läs mer i målningsguiderna härintill och på förpackningen. Lycka till!

  Måla fönster

  Vad ska jag tänka på när jag målar fönster?

  Målarmästaren svarar: Om fönstret är nytt och obehandlat börja med ett lager Landora Grundolja. Vänta över natten och stryk sedan på ett lager Landora Trägrund. Låt torka ca ett dygn och avsluta med två strykningar Landora Fönsterfärg. Om fönstret är målat eller behandlat sedan tidigare ska du börja med att rengöra ytan som ska målas. Tvätta förslagsvis med Landora Fasadtvätt. Var noga med att skydda fönsterna från rengöringsmedlet för att förhindra etsning. Skrapa sedan bort lösa partiklar och stryk på Landora Grundolja och Grundfärg (som ovan) på trärena ytor. Avsluta med ett eller två lager (beroende på den tidigare målningens skick) Landora Fönsterfärg. Läs mer i målningsguiderna här intill och på burken. Lycka till!

  Olja trädäck

  Hur får jag bästa resultat med träolja på mitt trädäck?

  Målarmästaren svarar: Nytt tryckimpregnerat trä bör sitta uppe ca två månader innan behandling med träolja. Om trädäcket är äldre än en säsong, eller är oljat sedan tidigare, bör underlaget rengöras före inoljning. Lägg på Landora Trallrent och vänta ca 30 minuter innan du tvättar däcket med exempelvis en skaftförsedd rotfruktsborste, samtidigt som du spolar med vatten. Det går bra att använda vanlig trädgårdsslang eller högtrycksspruta (använd med försiktighet för att skona träets fibrer). Låt däcket torka i 1-2 dagar och stryk på Landora Träolja på torrt underlag. Torka bort eventuell överflödig olja så undviker du att träet får mörka fläckar. Läs mer på förpackningen. Lycka till!

  Måla staket

  Jag ska måla staketet, hur gör jag och vilken färg ska jag använda?

  Målarmästaren svarar: Om staketet är nytt och obehandlat börja med ett lager Landora Grundolja. Var särskilt noggrann med att mätta allt ändträ. Vänta över natten och stryk sedan på ett lager Landora Trägrund. Låt torka ca ett dygn och avsluta med två strykningar Landora Oljefärg eller Oljefärg V. Om staketet är målat eller behandlat sedan tidigare ska man alltid tvätta först, förslagsvis med Landora Fasadtvätt. Skrapa sedan bort lösa partiklar och stryk på Landora Grundolja och Grundfärg (som ovan) på trärena ytor. Avsluta med ett eller två lager (beroende på den tidigare målningens skick) Landora Oljefärg eller Oljefärg V. Vi rekommenderar inte att man använder akrylatfärg på staket och andra ytor där träets samtliga ytor täcks av färgen (om inte ytan tidigare målats med akrylat). Läs mer i målningsguiderna här intill och på förpackningen. Lycka till!

 • Fråga målarmästaren

  Vad vill du ha svar på? Maila in din fråga här, vi svarar så snabbt vi kan (inom 24 h eller nästkommande helgfri vardag). Välkommen!

  Målarguider