Hur målar jag tak inomhus?

Målarmästaren svarar: För bästa resultat vid takmålning bör du använda en roller med 24 eller 18 mm lugglängd. Säkerställ att rollern inte tappar ludd genom att skölja den i vatten innan den används.

– Tvätta underlaget, spackla och slipa ytan så att den är jämn.
– Måla alla kanter och lister först. Använd exempelvis en 70 mm vinkelpensel.
– Måla två gånger med Landora Takfärg 03. Var noga med att arbeta in rikligt med färg i rollern så får du bästa täckning. För att slippa så kallade \\\\\\\\\\\\\\\”rullgator\\\\\\\\\\\\\\\” (att målningsriktningen syns i resultatet) bör rollning ske i motsatsförhållande till ljusinsläppet. Dvs inte längs med ljusets strålar, utan på tvären av dessa.
– Behöver du ta en paus? Stoppa pensel och roller i en plastpåse och pressa ur all luft, så kan du fortsätta måla sedan.

Om du har ett limfärgstak som ska målas är det extra viktigt att tvätta hela ytan med ljummet vatten före målning. Alternativt måla med en alkydfärg, Landora Grundfärg Häfter, och sedan Landora Takfärg 03.

Läs mer i målningsguiderna nedan:

Måla tak

1. Rengör Ta bort eventuell lös färg och lösa partiklar. Blöt en svamp med Landora Må- lartvätt, tvätta av ytan och torka sedan av med en trasa fuktad med vatten. Kalk- och limfärgsmålade ytor tvättas bort helt innan målning.

2. Spackla och slipa Spackla ut ojämnheter och skador med Landora Väggspackel. Om taket är nytt, försegla gipsskarvarna med glasfiberremsa. Spackla skarvar och spikhål 2 gånger. Slipa med sandpapper. Foga sprickor vid takvinklarna med Landora Latexfog.

3. Måla Rolla flödigt 2 gånger med Landora Takfärg 03. Börja vid ett fönster och rolla parallellt med fönstret in i rummet.